Bildiğiniz gibi internet explorer, kullanıcısını büyük oranda huzursuz ettiği için bilgisayar kullanıcıları alternatif tarayıcılara yöneldiler. Bunlardan en yaygın kullanılanları da şüphesiz Chrome ve Mozilla tarayıcıları. Ben bilgisayarım üzerinde her ikisini de kullanıyorum fakat asıl varsayılan tarayıcım Chrome. Chrome beni şu ana kadar hiç üzmedi. Senkronizasyon özelliği sayesinde hatta beni hep mutlu bile etti diyebilirim. Şifrelerim ve tüm yer işaretlerim ben nereye gidersem gideyim, şahsi bilgisayarım yanımda olmasa dahi benimle beraberler.
Chrome, her ne kadar bir tarayıcı olsa da aslında size bir Android cihazı gibi hizmet edebiliyor. Kendine ait bir mağazası var ve bu mağaza içinde işinize yarayabilecek bir sürü uygulama (eklenti) mevcut. Şimdi sizlere kendi kullandığım birkaç eklentiden bahsedeceğim. Mağaza için Tıklayınız!
1. Zenmate
İlk önce Zenmate ile başlayalım. Biliyorsunuz ki ülkemiz demokratik bir ülke. Bu yüzden bizde öyle internet yasakları falan çok yaşanmıyor (!). Ama yine de belki lazım olur dedim :) Zenmate ile vpn üzerinden yasaklı sitelere dns ayarına gerek duymadan girebilirsiniz. Yapmanız gereken Chrome mağazasından Zenmate eklentisini indirip aktif etmek.
Tıklayınız!
2. AdBlockTıklayınız!
Bir diğer eklenti ise AdBlock. Bu eklenti öyle çok işinize yarıyor ki bazen işe yaramadığı durumlar olsa bile sizi yeterince memnun ediyor. Malumunuz internet ortamı biraz serbest bir ortam. Siz masum masum maillerinize bakarken ya da herhangi bir site üzerinde bir şeyler araştırırken, özellikle forum siteleri; sayfa içerisine gizlenmiş bir takım uygunsuz reklam içerikleri karşınıza çıkabiliyor. İşin daha beter yönü ise o esnada sizinle beraber ekrana bakan başkalarının olması. Tabi bir tek bu da değil. Öyle siteler mevcut ki kendi içeriğinden kat be kat daha fazla reklam barındırıyor. İşte bu güzel eklenti size bu bütün reklamlardan kurtulma imkanı sunuyor. Kurun ve aktif edin rahat rahat internette gezinin.
Tıklayınız!
Tıklayınız!
3. Pocket
"Olmazsa Olmaz Mobil Uygulamalar" adlı yazımda da bahsettiğim uygulamalardan biri aslında Pocket. Pocket uygulamasına ait bu eklenti ile çok rahat bir şekilde daha sonra oku (read it later) özelliğini kullanabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey; kaydetmek istediğiniz sayfa açıkken Pocket eklenti simgesine tıklamak. Altta hemen beliren "etiket ekleyin" işaretine tıklayıp etiket de ekleyebilirsiniz. Misal okuduğunuz yazı teknoloji ile ilgiliyse "tekno" etiketi koyup daha sonra "tekno" diye aratınca bulmanız kolaylaşacaktır. Android veya ios üzerinde kullanan herkesin mutlaka chrome eklentisini de edinmesi gerekli.
Tıklayınız!
Tıklayınız!
4. Pushbullet
Aynı şekilde "Olmazsa Olmaz Mobil Uygulamalar" adlı yazımda tanıttığım bir diğer uygulama da Pushbullet uygulaması. Bu uygulamaya ait chrome eklentisini kurduğunuz zaman pushbullet kurulu bütün cihazlarınıza istediğiniz veriyi (link, fotoğraf, not vs vs) çok rahat bir şekilde aktarabilirsiniz. Telefonunuz, tarayıcınız, bilgisayarlarınız arasında hızlı bir veri transferi imkanı sunan bu eklenti ile arkadaşlarınıza da aynı şekilde veri yollayabiliyorsunuz. Tek yapmanız gereken arkadaşlarınızın hesaplarını eklemek. Şiddetle öneridir.
Tıklayınız!
Tıklayınız!
5. Momentum
Bu eklenti tamamen görsellikten ibaret aslında. Gerekli diyemem fakat keyifli diyebilirim gönül rahatlığıyla. Yeni bir sekme açmak istediğinizde karşına o güne özel olarak belirlenen bir fotoğraf çıkıyor. Üzerinde saat ve güne dair adınıza özel bir temenni notu bulunuyor. "İyi akşamlar Doğukan." gibi.. En alt kısımda ise yine o güne ait bir özlü söz bulunuyor. Eklentinin dile İngilizce bu nedenle sevmeyenler olabilir fakat her gün güzel bir fotoğrafa bakıp İngilizce bir özlü söz okuma şansını size tanıdığı için hoş bir eklenti. Hiçbir yükü yok çok basit ve tarayıcınızı zorlamayan bir eklenti. Sağ üst kısımda da benzer şekilde bulunduğunuz bölgenin hava durumunu size gösteriyor. Sol alt köşesinde ise ekranda bulunan fotoğrafın nerede ve kim tarafından çekildiği bilgisine ulaşabiliyorsunuz. Hatta biz fotoğraf severlerin ayrıca tanıdığı sitelerden olan 500px, flickr vb siteler üzerinden alınmış fotoğraflardan oluşması da ayrı bir keyif. Çünkü bu kısma tıklayarak fotoğrafçıya direkt ulaşabiliyorsunuz ve bu siteleri kullananlar da biliyor ki fotoğrafın exif bilgisine çoğu zaman ulaşabiliyorsunuz. Eğer bu sitelerde hesabınız varsa ve fotoğrafları beğendiyseniz bu fotoğrafçıları takip etmeniz bir tıklamaya bakıyor. Ekstra arama yapmanıza gerek kalmıyor.
Tıklayınız!
Tıklayınız!
6. 360 İnternet Koruması
Son paylaşacağım eklenti ise bir güvenlik eklentisi. Ama önce size 360 Security yazılımından da bahsedeyim. Tamamen ücretsiz ve reklamsız ve hatta süresiz bir güvenlik yazılımı olan 360 Security kesinlikle bilgisayarınız üzerinde kurulu olmalı. Halihazırda ücretli bir yazılım kullanmıyor ve ücretsizlerin reklamlarından bıktıysanız o zaman kesinlikle kurmalısınız. Sadece güvenlik yazılımı değil aynı zamanda hem temizlik hem de pc açılışını hızlandırmak için gereksiz programları devre dışı bırakan bir yazılım. Hiçbir şekilde sisteminizi yormuyor ve çok faydalı. Aynı şekilde cep telefonum üzerinde de kullanıyorum ve çok memnunum. İşte bu eklenti de bu firmaya ait bir eklenti. Aynı şekilde Chrome üzerinde zararlı sitelerin size saldırmasını engelliyor. İnternet üzerinden alışveriş yapmak istediğinizde bu tip sitelere girince sağ altta koruma altında olduğunu söyleyen bir uyarı çıkıyor. Her ne kadar güvenli olduğunuzu hissettirse de siz yine de tedbiri elden bırakmayın. Güvenmediğiniz, iade imkanı sunmayan sitelerden kesinlikle alışveriş yapmayınız!
Tıklayınız!
7. Clearly
İnternet üzerinden çok okuyan biriyseniz en çok bu eklentiyi seveceksiniz demektir. Bu eklenti size yalnızca sayfadaki yazı ve fotoğrafları özel ve düzenli bir şekilde gösteriyor. Bu sayede çok temiz ve konsantre bir şekilde yazıyı okuyabiliyorsunuz. Evernote kaynaklı bir eklenti olması nedeniyle de eğer Evernote kullanıcı iseniz kullanabileceğiniz bu uygulamayla yazılarınızı saklama imkanınız da var. Temiz ve reklamsız, sadece yazı ve konu fotoğraflarından oluşan çıktılar almanıza da imkan sağlıyor. Okumayı sevenlere özellikle tavsiye ediyorum.
Tıklayınız!
8. Google Drive'a Kaydet
* * *
Tıklayınız!
7. Clearly
İnternet üzerinden çok okuyan biriyseniz en çok bu eklentiyi seveceksiniz demektir. Bu eklenti size yalnızca sayfadaki yazı ve fotoğrafları özel ve düzenli bir şekilde gösteriyor. Bu sayede çok temiz ve konsantre bir şekilde yazıyı okuyabiliyorsunuz. Evernote kaynaklı bir eklenti olması nedeniyle de eğer Evernote kullanıcı iseniz kullanabileceğiniz bu uygulamayla yazılarınızı saklama imkanınız da var. Temiz ve reklamsız, sadece yazı ve konu fotoğraflarından oluşan çıktılar almanıza da imkan sağlıyor. Okumayı sevenlere özellikle tavsiye ediyorum.
Tıklayınız!
8. Google Drive'a Kaydet
Zaman zaman bir çok site üzerinden hoş fotoğraflara rastlayabiliyoruz. Daha sonra bu fotoğrafı nereye kaydettiğimizi unutup saatlerce arıyoruz. İşte bu işlemi düzenli ve basit bir hale getiren bu eklentiyle bu dertten kurtulabilirsiniz. İster ekran görüntüsü kaydı alın, ister sadece istediğiniz fotoğrafa sağ tıklayıp kaydet seçeneğini kullanın. İşin güzel yanlarından biri ise kaydettikleriniz bulut sistemi sayesinde, bilgisayarınız ya da harddiskiniz o an olmasa bile sizinle kalıyor.
Tıklayınız!
Tıklayınız!
* * *
Ek olarak bir kaç uzantıdan daha bahsedeceğim sizlere. Bu eklentiler hakkında detay vermeyeceğim bunları mağaza üzerinden indirip kurup deneyebilirsiniz. Eğer hoşunuza gitmezse aynı şekilde kaldırabilirsiniz de...
1. Google'a ait olan Calculator (Bir çok fonksiyonu barındıran kullanışlı bir eklenti)
2. Highlight Keywords for Google Search (Arama yaptığınız kelimelerin üstünü boyuyor (highlight ediyor) Böylelikle aradığınızı bulmanıza yardımcı oluyor.
3. Merge PDF (Bu eklenti bir siteye ait. Benim aktif olarak kullandığım son derece faydalı, baş tacı yapılası bir site. Sayfa ekleme, silme veya bir çok PDF dosyasını birleştirme gibi şahane özellikler sunan enfes bir site ve bunların hepsini ücretsiz yapıyor oluşu da cabası... Öğrenci dostudur şiddetle tavsiyedir.
* * *
Önemli hatırlatma: Bu eklentilerin bazıları Yer imi Çubuğu'na gelmeyecektir. Eğer nasıl ulaşacağınızı bilmiyorsanız şu işlemleri yapmalısınız:
1.Yer imi kısmında(yani sitelerin kısayollarının bulunduğu kısıma, boş bir yere sağ tıklıyorsunuz.2. Açıan pencerede "Uygulamalar kısayolunu göster" seçeneğini aktif ediyorsunuz.
3. Yerimi kısmına Uygulamalar diye bir sekme geliyor. Bu uygulamaları burdan kullanabilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder